Düşük Karbonhidrat Diyeti

Günümüzde Uygulanan Diyetler
Diyet - Aktar

Günümüzde Uygulanan Diyetler
Düşük Karbonhidrat Diyeti

267+ Diyet

LCD (Low Carb Diet) yani düşük karbonhidrat diyeti un ve unlu mamüller, beyaz pirinç ve pirinçten yapılmış tüm hazır gıdalar ve paketli ürünler, makarna, ekmek, patates ve patatesten yapılmış tüm paketli gıdalar, mısır ve mısırdan üretilmiş paketli gıdalar gibi basit karbonhidratların kısıtlandığı ya da hiç tüketilmediği diyet türüdür.


Düşük karbonhidrat aynı zamanda birçok beslenme programının temelini oluşturduğu için çok çeşitli düşük karbonhidrat diyetinden söz edebiliriz. Örneğin, ketojenik beslenme de bir tür düşük karbonhidrat diyeti olarak değerlendirilebilir.
Yüksek protein içeren düşük karbonhidratlı beslenme modelleri, yüksek miktarda sağlıklı yağ ve tohumların tüketildiği düşük karbonhidratlı diyetler ya da sebze ağırlıklı düşük karbonhidrat diyeti gibi farklı versiyonlarda düşük karbonhidrat diyetleri olduğunu söyleyebiliriz.
Düşük Karbonhidrat Diyeti ile Ketojenik Diyet Arasındaki Fark
Her ikisi de karbonhidrat alımını sınırlayan diyetler olmasına karşılık düşük karbonhidrat diyetinde günde 50 ile 150 grama kadar karbonhidrat tüketimi serbesttir. Bu da günlük alınan besinin ortalama yüzde 30'una denk gelir.
Ketojenik diyette bu miktar yüzde 5 ile 10 arasındadır yani çok daha düşük miktarda karbonhidrat tüketimine izin verir. Günlük karbonhidrat alımı 50 gramın altındadır.
Karbonhidrat diyeti ile ketojenik diyet arasındaki en temel fark ise ketojenik beslenmenin yüksek miktarda sağlıklı yağ tüketimi üzerine kurulu olmasıdır. Sıfır karbonhidrat ya da sınırlı karbonhidrat alımı esasına dayanan düşük karbonhidrat diyeti yapanlar, keto diyetinin tam aksine, genellikle yağ alımınında da sınırlama yoluna giderler.  
Düşük Karbonhidrat Diyeti ve Sağlıklı Yağlar
Sıfır karbonhidrat, sıfır yağ! Bu şekilde "beslenerek" maalesef kilo veremeyiz hatta sağlığımıza zarar vermemiz ihtimal dahilindedir. Güç kaybına, halsizliğe, metabolizmanın çalışma ritminde aksamalara yol açabiliriz ki bu da bedenin kalori harcamaktan imtina etmesine yani kilo tutmasına neden olur.
Şekeri, ekmeği, pirinci, makarnayı kestiği halde kilo veremeyenlerin, hatta kilo almalarının ve sonunda bir diyetisyene başvurmasının sebebi de budur.
Bedenin kilo vermesi ya da fazla kiloyu bırakması için öncelikle ihtiyacı olan tüm besin türlerinde en iyi şekilde besleneceğinden emin olması gerekir. Dolayısıyla hem karbonhidratı kesip hem de sıfır yağ içeren bir beslenmeye geçmek, karbonhidrat diyeti yapanlar arasında sık tekrar edilen bir yanlıştır.  
Yüksek Protein Düşük Karbonhidrat Diyeti
Düşük karbonhidrat diyetinin tam karşısında yüksek protein içerikli şok diyetler duruyor diyebiliriz. Aslında çok benzer beslenme türleri fakat birinin odağında karbonhidratsız beslenme/ karbonhidrattan kısıtlı beslenme var diğerinde ise beslenme ağırlıklı olarak protein tüketimi üzerine kurulu.
Protein ağırlıklı diyetlerde de tabii ki karbonhidrat alımı sınırlı fakat asıl mesele günlük protein alımının yüksek olması. Çünkü protein diyetlerinde amaç, vücudun protein sindirimi ile yağ yakmasını sağlamak.
Düşük karbonhidrat diyeti ise belli miktarda protein içerebilir fakat yağ yakmak için insülin mekanizmasından faydalanır. Karbonhidrat girişini sınırlayarak açlık şekerinin yükselmesini engeller ve yağ yakımını destekler.
Düşük Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?
Günlük karbonhidrat alımı 150 gramı geçmeyecek şekilde öğünlere paylaştırılır ya da ağırlık olarak kahvaltı ve öğlen yemeğinde alınır böylece akşam öğününde minimum karbonhidrat tüketilmiş olur.
Her öğünde protein, sağlıklı yağlar ve nişasta içermeyen sebzeler ile tam tahıllar tüketilir. Süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları ve yumurta, şarküteri ürünlerinin hemen hepsi, düşük karbonhidrat diyetinde izinli besin gruplarıdır.
Üç ana öğün veya üç ana öğün artı ara öğünler şeklinde uygulanabilir. Düşük karbonhidrat diyeti şeker dengelerini korumaya yardımcı olduğu için uzun açlık süreçlerini destekler. Aralıklı oruç için de uygun bir beslenme modelidir.
Düşük Karbonhidrat Diyetinde Ne Yenmez?
•    Un ve unlu mamüller
•    Nişastalı sebzeler
•    Paketli gıdalar
•    Pirinç
•    Mısır
•    Beyaz ekmek
•    Makarna
•    Trans yağlar
•    Rafine şeker
•    Nişastalı ve yüksek şekerli meyveler
•    Çikolata
•    Kahvaltılık gevrekler

Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için, bedeninizi tanımalı ve ne yediğinizin bilincinden olmalısınız. Beslenme danışmanlığımız size bunu sağlarken, motive olmanıza yardımcı olur.

Beslenme danışmanlığı sadece kilo verme başarısı ve diyet ile ilgilenmez, her bireyin ömür boyu daha kaliteli beslenmesi için özel beslenme durumlarına göre eğitim verir. Örneğin:

  • o Diyabet ve beslenme
  • o Kolesterol ve beslenme
  • o Gebelik ve beslenme
  • o Yüksek tansiyon ve beslenme
  • o Karaciğer yağlanması ve beslenme
  • o Kanser ve beslenme
  • o Antioksidanlar vitaminler ve beslenme

Beslenme danışmanlığı ve diyetisyen hizmeti yoğun çalışan kişilerin başarı ve üretkenliği için özel olarak planlanır ve seyahatlerini de kapsayarak yeni bir beslenme ve diyet biçimi oluşturulması hedeflenir ve çalışma konforuna destek olunur.

Mustafa CAN ve uzmanlarıyla verilen beslenme danışmanlığı hizmetlerimizle daha sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Mesleğine karşı büyük bir tutkusu olan Beslenme Uzmanı - Diyetisyen ve Gıda Mühendisi Mustafa CAN

Eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, Ankara’da Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) görev almaya başladı. Üç yıl boyunca Klinik Şefi ve Beslenme Uzmanı olarak yüksek rütbeli askeri personellere başarı ile hizmet etti. Bu süreçte kurumsal beslenme, sporcu beslenmesi, fonksiyonel beslenme, mikrobiyata, anne ve çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme, fitoterapi, aromaterapi ve kupa terapi konularında kendını geliştirdi . İstanbula dönüş yaparak kurumsal fırmalarda beslenme danışmanlıgı , aylık menüler olusturma ve bireysel beslenme koçlugu yapmaya başladı , aynı zamanda gjmfıt sporcu beslenmesı konusunda danışanlarını takip etti. Gıda mühendisliği okumanın avantajı ile Beslenmedeki yaklaşımı sağlıklı ve doğru gıdaların, doğru şekilde kombine edilmesi üzerinde durdu . Mümkün olan en yüksek oranda, “topraktan gelen doğal gıdalarla” beslenme modelini, danışanları için uygulanabilir hale getirerek beslenme planları hazırladı.

Günümüzde Uygulanan Diyetler - 2
Günümüzde Uygulanan Diyetler - 3

Hali hazırda Türkiye’de tek olan hem danışmanlık hem de doğru gıdaların bulunduğu bir işletmenin başında çalışmalarını sürdürmektedir. Sporcu Beslenmesi, kilo alma, kilo verme, kilo koruma, hastalıklarda beslenme, mikrobiyata, fonksiyonel beslenme, fitoterapi ve aromaterapi alanlarında online ve yüz yüze danışmanlık hizmeti vermektedir.

Tags:

Share:

Yorumlar (03)

  • Diyet & Aktar Bayan Danışan Yorumu

    Gülay Saydam

    Diyet & Aktar

    Hocam size minnettarım; yıllardır yapamadığımı sizin sayenizde sizinle başarıyorum; çok mutluyum; değişimimden özgüvenim yerine geldi ve en önemlisi sağlık; artık kabızlık yaşamıyorum. Beslenme alışkanlığım değişti sayenizde. Çok teşekkür ederim size.

    Diyet
    • Diyet & Aktar Bayan Danışan Yorumu

      Betül Calatlı

      Diyet & Aktar

      Sağlıklı kilo vermek, özellikle de benim gibi surekli diyet içinde olan bir diyabetli için çok kolay degil. Desteginize, inancınıza ve ilminize teşekkürler. Aç kalmadan ilk defa bu kadar çok kilo veriyorum. Benım için mucizevi oldu.

      Diyet
  • Diyet & Aktar Bayan Danışan Yorumu

    Esra Pelit

    Diyet & Aktar

    Gizli kaçamaklara rağmen, diyabetli, hipotroidli, huysuz - "benim canım lahmacun istiyor kaç tane yiyebilirim" diye sıkıştıran - bana rağmen kilo verip özgüvenime verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederim. Öğrettiğiniz doğru beslenme düzeniyle hayatıma devam edeceğim. Siz iyi ki varsınız.

    Diyet
Shape Shape
DİYET - AKTAR MAĞAZA

Şimdi mağazamızı ziyaret ederek
alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz.

  • Diyet - Aktar - Mağaza
WhatsappDestek