Akdeniz Diyeti

Günümüzde Uygulanan Diyetler
Diyet - Aktar

Günümüzde Uygulanan Diyetler
Akdeniz Diyeti

240+ Diyet

Akdeniz diyeti de tıpkı vegan diyet, dash diyeti gibi merkezinde kilo verme amacı olmayan bir diyet/ beslenme türüdür fakat kilo vermek üzere planlanan bir diyet planının içeriği akdeniz beslenmesinden oluşturulabilir.


Sebze ve meyve ağırlıklı besin piramidine ek olarak sağlıklı pişirme özellikleri nedeniyle de Akdeniz beslenme türü genel olarak sağlıklı beslenme örneği olarak tüm dünyada kabul edilmiş, hekimler ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen beslenme biçimidir.
Son yıllarda yeniden popüler hale gelmesinin sebebi modern dünyada değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle özellikle fast food kültürünün yaygın olduğu ülkelerde, obezite ile mücadelede sürdürülebilir beslenme türü olarak özendirilmesinden kaynaklanmaktadır.
Akdeniz diyeti, sağlıklı ve lezzetli bir beslenme alışkanlığı kurmak isteyenler için idealdir. Geniş beslenme piramidi sayesinde damak zevkine düşkün olanları hayal kırıklığına uğratmayacak aynı zamanda sağlıklı beslenmelerini destekleyecek bir diyet türüdür diyebiliriz.
Akdeniz Diyeti Nasıl Yapılır?
Akdeniz diyetini bir beslenme ve yaşam modeli olarak hayatınıza adapte etmek istiyorsanız taze sebze, meyve, zeytinyağı, yağlı tohumlar, kavrulmamış yağlı yemişler ve kuru baklagilleri beslenmenizin merkezine almanız gerekir. Orta miktarda balık ve diğer deniz ürünler, yağsız süt ve süt ürünleri ve sınırlı miktarda kırmızı et ve et ürünlerini ara sıra yenilecekler listesini almanız, Akdeniz diyetinin ikinci en önemli özelliğidir.
Sürdürülebilir bir beslenme modeli sunduğu için de en başarılı diyetler arasına giren Akdeniz diyetine başlarken bir beslenme uzmanından danışmanlık almak, aynı zamanda kilo vermek amacı olanlar için doğru bir tercih olacaktır.
Böylece hem kilo verebilir hem de bir dönem yapılan ve bırakılan bir diyet yerine sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaşam biçimi haline getirmiş olursunuz.
Akdeniz Diyeti Yapanlar Kilo Veriyor Mu?
Sağlıksız beslenme nedeniyle kilo aldıysanız ve beslenme alışkanlığınızı değiştirip Akdeniz türü beslenme modeline geçtiyseniz, işin içine biraz da hareket eklerseniz elbette kilo verebilirsiniz.
Kilo verebilmeniz  için öncelikle neden kilo aldığınızı anlamamız gerekir. Bedenin yağ hücrelerini beslemesine neden olan durumu bilmediğimiz takdirde sağlıklı besleniyor olsanız dahi kilo veremeyebilirsiniz.
Normal koşullarda Akdeniz diyetine çok yakın bir besin içeriğini tükettiği hatta kendi kendine kalori sınırlaması getirdiği halde kilo veremeyen ya da kilo kontrol sorunları yaşadığı için bize başvuran danışan sayısı az değildir. Bunun nedeni çok sağlıklı bir besin olmasına rağmen örneğin brüksel lahanasının veya lahana familyasının, haşimato varsa yenmemesi gerektiğinin bilinmiyor olmasıdır.
Akdeniz Diyeti Liste
Diyet listesi, Akdeniz diyeti gibi uygulanması kolay bir diyet de dahil olmak üzere, kişiye özel hazırlanmalıdır bilhassa kilo vermek isteniyorsa.
Laktoz intoleransı, gluten hassasiyeti, haşimato, tip 2 diyabet gibi insanların aşırı yeme sorunu olmadığı halde kilo almasına neden olan, ödem yapan hastalık ya da sendromlar varsa, akdeniz diyetinin bir beslenme uzmanı tarafından kişiye özel listeler şeklinde düzenlenmesi daha doğru olur.
Birine çok iyi gelen bir sağlıklı beslenme ya da diyet listesi bir başkasında aynı şekilde çalışmayabilir. Bu yüzden internette var olan diyet listeleri, beslenme modeline dair bir fikir vermesi açısından yararlı olabilir fakat büyük bir genellemedir.
Akdeniz Diyeti Piramidi
Akdeniz diyet piramidi aynı zamanda yemek yeme biçimleri üzerine düşünmemizi önerdiği için, bilhassa içinden geçmekte olduğumuz hız çağında çok değerli bir komplike beslenme bakış açısı sunuyor. Piramidin ilk basamağı bize birlikte yemek yenilen masalarda, paylaşarak beslenmeyi öneriyor ki bu aslında yemenin duygusal boyutunun doyuma erişmesi açısından son derece önemli.
Sonrasında sebzeler, meyveler, tam tahıllar, zeytinyağı ve zeytin, kabuklu yağlı yemişler şeklinde devam eden besin piramidinin en tepesinde kırmızı et ve et ürünleri yer alıyor. Balık ve deniz mahsülleri, akdeniz beslenme piramidinde kümes hayvanlarından önce geliyor. Süt ve süt ürünleri az miktarda ve az yağlı olarak aynı şekilde balık ve deniz mahsullerinden sonra, kümes hayvanları ile aynı basamakta  bulunuyor.
Akdeniz Diyetinde Neler Yenir?
•    Yeşil yapraklı mevsim sebzeleri mümkün olduğu kadar çiğ ya da az pişirilerek zeytinyağı ile tüketilir.
•    Mevsimine göre sebzeler çiğ, buharda pişirilerek, zeytinyağlı soğuk ya da sıcak yemekler şeklinde her öğünde bulunur.
•    Mevsim meyveleri akdeniz beslenmesinde önemli bir yer tutar. İnsülin direnci ya da diyabet durumu varsa meyveler sınırlı tüketilmelidir.
•    Zeytinyağı akdeniz diyetinin başlıca unsurudur.
•    Zeytin türleri her öğünde ve ara öğünlerde kuruyemişler ile birlikte tüketilir.
•    Çiğ fındık, badem, kaju, ceviz, kabak çekirdeği, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar Akdeniz diyetinin sağlıklı yağ, bitkisel kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi temel vitamin ve mineralleri elde ettiği besin kaynaklarıdır.
•    Tam tahıllar ile beslenme desteklenir. Yulaf, çavdar, tam buğday ve bunlardan yapılmış ekmek ve diğer yan ürünler/yemekler akdeniz diyetinde sebzelerin yanında abartıya kaçmayacak miktarlarda tüketilir.
•    Av balığı, mevsim balığı, deniz mahsülleri hafta bir-iki defa olmak üzere akşam ya da öğle yemeğinde yenebilir.
•    Süt ve süt ürünlerinin yarım yağlı versiyonları, sebzelerle birlikte, aşırıya kaçmadan kahvaltı ve öğlen yemeklerinde tercih edilebilir.
•    Fasulye türleri, yeşil-kırmızı mercimek, nohut gibi bakliyatlar sebzelerle birlikte salata şeklinde ya da etsiz olarak sıcak yemek şeklinde akdeniz beslenmesine dahil edilebilir.
Akdeniz Diyetinin Sağlığa Faydaları Neler?
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları nasıl ki kilo almaya, bel çevresinde genişlemeye ve buna bağlı olarak birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden oluyorsa sağlıklı ve yeterli beslenme de aynı şekilde vücudun kendi kendini onarmasını destekler, iyileşmesine giden yolu açar. Beslenmeyle bozduğumuz bedeni iyileştirmenin yolu gene beslenmeden geçer.
Akdeniz diyeti bedeni beslemek üzere yemek yemektir ve obeziteye karşı korur, tip 2 diyabet oluşumunun önüne geçer ve iyileşmesini destekler, kardiyovasküler hastalıklara karşı kalp ve damar sağlığını korur, iyileşme süreçlerinde tercih edilen beslenme tipidir.
Akdeniz diyeti gibi bir beslenme modelini benimseyen biri, kadın ya da erkek kaç yaşında olursa olsun genel sağlık duruma beslenme ile zarar vermiyor, bedenine yiyerek kötülük yapmıyor demektir.
Kimler Akdeniz Diyeti Yapabilir?
Sağlıklı beslenmek isteyen herkes Akdeniz diyeti yapabilir. Sebze ağırlıklı beslenmek özellikle orta yaştan itibaren kalp ve damar sağlığını korumak açısından önemlidir. Tansiyon, kolesterol gibi yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarında Akdeniz tipi beslenme önerilen birkaç beslenme türünden arasında yer almaktadır.
Akdeniz Diyeti Kimler İçin Uygun Değildir?
Akdeniz diyeti herkes için uygundur fakat ergenlik, gebelik gibi belli dönemler için beslenme yetersizliklerine neden olması ihtimaline karşı, önerilmez.
Gelişim çağındaki çocuklar ve gençlerin tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekebilir, Akdeniz diyetinde bu gıdalar yarım yağlıdır ve orta derecede sınırlıdır. Et ve et ürünleri, akdeniz beslenme piramidinin en tepesinde yer alır yani çok az tüketilir. Çocuklar ve gençlerde biraz daha fazla et tüketimi, tercih edebileceğinden, Akdeniz beslenme modeli bu yaşlar için uygun olmayabilir.
Aynı şekilde gebelik dönemi daha fazla protein ağırlıklı bir beslenme içeriği gerektirebilir. Bu noktada anne adayının tercihi hayvansal protein ve kalsiyum kaynaklarını tüketmek yönünde olduğunda Akdeniz diyeti pek kullanışlı bir tercih olmayacaktır.
Gut diyeti, yanlış beslenmeden kaynaklanan gut hastalığını tedavi etmeyi ve gut nedeniyle alınan fazla kiloların verilmesini hedefleyen beslenme planıdır.
Pürin bakımından zengin et ve et ürünlerinin aşırı tüketilmesinden ve sürekli alkol kullanımından kaynaklanan gut hastalığı, kandaki ürik asit miktarının artmasına neden olur. Bu durumdan en çok böbrekler ve eklemler etkilenir. Gut, iltihaplı eklem romatizması ile birlikte şiddetli kilo alımı ve ayaklarda eklem deformasyonu şeklinde karşımıza çıkar.
Zengin hastalığı, padişah hastalığı gibi isimleri olan gut hastalığı, bir tür protein zehirlenmesidir ve aşırı et tüketiminden kaynaklanır. Beslenmenin pürin bakımından fakir gıdalardan oluşacak şekilde yeniden düzenlenmesi sayesinde gut hastalığını tamamen iyileştirmek ve kişiyi ideal vücut ağırlığına kavuşturmak mümkündür.  
Gut Hastalığı Nedir?
Gut, yoğun et tüketimi nedeniyle kandaki yüksek ürik asit seviyesinin metabolizma ile ilgili bir takım aksamalardan dolayı böbreklerde çözünememesi sebebiyle vücudun asidik duruma geçmesidir. Asidik bünye kilo almaya meyillidir. Bu durumda yapılması gereken kısaca bedeni alkali duruma getirecek şekilde beslenmektir.
Gut, tam da  "Ne Yersen O'sun" söyleminin hastalık formunda vücut bulmuş halidir diyebiliriz. Çünkü, beslenme sağlığın temelidir ve gut gibi hastalıklar bunun bir tür ispatı sayılabilir.
Normal koşullarda vücudun temel yapı taşı olan protein, gereğinden fazla alındığında asit birikmesine neden olur. Üriner sistem böbreklerden bu yoğun asiti tamamen tahliye edemediği için, eklemlerde birikir. Bedenin böbrekleri korumak üzere girdiği bu yol, yavaş ve uzun süren bir yıkıma neden olacaktır tabi eğer beslenme değiştirilmezse.
Gut Hastalığının Sebepleri
Gut hastalığı genetik bir hastalık değildir, kalıtımla geçmez. Fakat beslenme alışkanlıkları genetik mirasa kısmen dahildir ve ailenin çocuğu besleme eğilimi, beslenme kültürüne bağlı olarak dolaylı şekilde kalıtımdan kaynaklanır. Kimi kültürler et ağırlıklı beslenir kimileri sebze, kimilerinde gıda çeşitliliği hakimdir kimilerinde karbonhidrat sofranın esas unsurudur gibi…
Et ağırlıklı beslenmek yoğun pürin alımına neden olur. Pürin, genetik bilginin hücreye  kodlanmasında görev alan önemli bir moleküldür ve sağlıklı bir metabolizmada pürin yıkıma uğradıktan sonra ürik asit olarak vücuttan atılır.
Aşırı et tüketimi pürin metabolizmasını bozar ve primer gut ya da sekonder gut dediğimiz iki farklı derecede gut hastalığına dönüşür. Peki kimler arasında yaygındır, gut hastalığı kimlerde görülür?
•    Menopoz dönemindeki kadınlar ve kırk yaşının üstündeki erkekler.
•    Et ve sakak ile beslenenler.
•    Düzenli aşırı alkol tüketenler.
•    Yüksek kolesterol hastaları.
•    Yüksek tansiyon hastaları.
•    Diyabetliler.
•    Böbrek yetmezliği olanlar.
•    Obezite ve pre obez hastaları.
Gut, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. metabolizma hızının yaşlanması ve menopoz gibi durumlara bağlı olarak yavaşlamasının gut hastalığına yakalanmada etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, erkeklerde gut hastalığı, kadınlara oranlara daha yaygındır.  
Gut Hastalığının Belirtileri
Gut, romatizmal hastalıklarla benzer belirtiler gösterir, bu yüzden primer gut genellikle romatizma ile karıştırılır. Eklem ağrıları, eklemlerde şişkinlik gut hastalığının en önemli belirtileridir.
Gut, aşırı kilo durumunun romatizma ile birleşmiş bir versiyonu gibi görünür. İleri derece gut hastalığı olanlar, ağır bir bedene ve deforme olmuş eklemlere sahip olurlar. Gut hastalığının yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren diğer belirtilerini söyle sıralayabiliriz:
•    Gece eklem ağrısı ile uyanma.
•    Ayak baş parmağında şiddetli ağrı, Podagra.
•    Ayak bilekleri, el ve el bilekleri, dirsekler ve diz ekleminde ağrı, yanma.
•    Kilo alma, obezite.
•    Kanda yüksek üre.
Yukarıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlasını gösteriyor ve ağırlıklı olarak et tüketiyorsanız, kilo kontrol sorunları da varsa bir an evvel bir hekime görünmekte ve beslenme desteği için bir diyetisyene başvurmanızda fayda var.
Gut Hastalığı Diyeti
Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Gut diyeti, bu temel soru etrafında şekillenmektedir ve iki önemli amacı vardır. Birincisi gut hastalarının kilo vermesini ya da ideal vücut ağırlıklarına kavuşmasını sağlamak, ikincisi pürin zengini asidik beslenme yerine pürin bakımından fakir besinlerden oluşan alkali beslenme modeline geçmek ve bedeni iyileştirmektir.
Gut hastalığını tedavi etmek üzere oluşturulan gut diyetinin amacı kandaki ürik asit düzeyini azaltmak şeklinde özetlenebilir. Bu yüzden de ürik asitin yükselmesine neden olan gıdalar beslenmeden çıkarılır.
Gut Diyeti Nedir?
Gut diyeti, kilo verme ve sağlıklı beslenme amacıyla et ve et ürünleri tüketiminin sınırlandırıldığı diyet planıdır. Etle beslenmeye alışmış gut hastaları için gut diyeti ilk başta doğal olarak bir açlık kaygısı yaratır. Kilo vermek durumunda olan gut hastalarının bilmesi gereken en önemli nokta, gut diyetinin aç kalmak anlamına gelmek zorunda olmadığıdır.
Gut hastaları genellikle kilolu oldukları için iyileşme döneminde kilo verecek şekilde beslenmeleri gerekir bunun için de bazı besinlerin sınırlandırılması ve/veya belli süre için tamamen beslenmeden çıkarılması zorunludur.
Gut Diyetinde Yasaklı Besinler
Et, balık ve kümes hayvanları ile tam yağlı mandıra ürünleri, hayvansal yağlar gut hastalığına neden olan başlıca besinlerdir. Pürin zengini bu gıdalar beslenmeden hayat boyu değil iyileşme süreci tamamlanana kadar çıkarılır. Daha sonra belli miktarlarda yeniden et ve et ürünler, süt ve süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Gut diyetinde ilk elden elimine edilen besin ve besin gruplarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
•    Tam yağlı süt
•    Tam yağlı peynir çeşitleri
•    Tereyağı
•    Tam yağlı yoğurt
•    Et, et suyu içeren yemek ve çorbalar
•    Sakatatların tamamı
•    Salam, sosis, sucuk gibi et ürünlerinin tamamı
•    Balık
•    Kalamar, karides ve diğer deniz canlıları
•    Tam tahıllar
•    Basit karbonhidratlar
•    Basit şeker ve basit şeker içeren gıdalar
•    Paketli gıdalar
•    Kızartılarak pişmiş her şey
•    Yağlı tohumlar ve kavrulmuş kuruyemişler
•    Alkol
Alkol, etten sonra gut hastalığına neden olan en önemli ikinci unsurdur. Tedavi boyunca alkol konusunda beslenme danışmanı ile açık iletişim kurmak, alkol kullanımından mümkün olduğu kadar uzak durmak, gut hastalığı tedavisinde en önemli konuların başında gelir.
Gut Diyetinde Ne Yenir?
Diyetisyen kontrolünde oluşturulan beslenme planı sayesinde, birçok besinin yasaklı olmasına rağmen lezzetli ve doyurucu öğünler hazırlamak mümkün. Ayrıca düşük pürin ve bazı gıdaların sınırlı alımı sayesinde tamamen etsiz bir beslenme olmak zorunda da değil.
•    Yarım yağlı süt ürünleri
•    Kabuklu ve çiğ kuruyemişler 
•    Yumurta
•    Yeşil yapraklı sebzeler
•    Tüm meyveler
•    Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı
•    Tüm baklagiller
•    Tüm sebzeler
Gut Diyeti Listesi
Gut hastalığı da dahil olmak üzere, beslenmeden kaynaklanan herhangi bir sağlık sorunun iyileştirilmesi için uyguladığımız diyetlerde ya da tamamen kilo vermek üzere kurulu diğer diyet türlerinde, herkese aynı diyet listesinin uygun olmadığını düşünüyoruz.
İster iyileşme, ister kilo verme, ister her ikisi birden hedeflenmiş olsun, diyet listesi kişinin yemekten hoşlandığı şeyler ve genel beslenme alışkanlıkları tamamen yok sayılarak oluşturulduğunda uygulaması zor "diyetler" haline dönüşmektedir.
Gut hastalığında diyet listesi, pürin sınırlaması oluşturulacak şekilde her hafta değişen listeler halinde kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Böylece sürdürülebilir diyet listeleri oluşturmuş oluruz ve başarı kaçınılmaz, doğal bir sonuç olarak daha kolay bir şekilde elde edilir.

Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için, bedeninizi tanımalı ve ne yediğinizin bilincinden olmalısınız. Beslenme danışmanlığımız size bunu sağlarken, motive olmanıza yardımcı olur.

Beslenme danışmanlığı sadece kilo verme başarısı ve diyet ile ilgilenmez, her bireyin ömür boyu daha kaliteli beslenmesi için özel beslenme durumlarına göre eğitim verir. Örneğin:

  • o Diyabet ve beslenme
  • o Kolesterol ve beslenme
  • o Gebelik ve beslenme
  • o Yüksek tansiyon ve beslenme
  • o Karaciğer yağlanması ve beslenme
  • o Kanser ve beslenme
  • o Antioksidanlar vitaminler ve beslenme

Beslenme danışmanlığı ve diyetisyen hizmeti yoğun çalışan kişilerin başarı ve üretkenliği için özel olarak planlanır ve seyahatlerini de kapsayarak yeni bir beslenme ve diyet biçimi oluşturulması hedeflenir ve çalışma konforuna destek olunur.

Mustafa CAN ve uzmanlarıyla verilen beslenme danışmanlığı hizmetlerimizle daha sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Mesleğine karşı büyük bir tutkusu olan Beslenme Uzmanı - Diyetisyen ve Gıda Mühendisi Mustafa CAN

Eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, Ankara’da Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) görev almaya başladı. Üç yıl boyunca Klinik Şefi ve Beslenme Uzmanı olarak yüksek rütbeli askeri personellere başarı ile hizmet etti. Bu süreçte kurumsal beslenme, sporcu beslenmesi, fonksiyonel beslenme, mikrobiyata, anne ve çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme, fitoterapi, aromaterapi ve kupa terapi konularında kendını geliştirdi . İstanbula dönüş yaparak kurumsal fırmalarda beslenme danışmanlıgı , aylık menüler olusturma ve bireysel beslenme koçlugu yapmaya başladı , aynı zamanda gjmfıt sporcu beslenmesı konusunda danışanlarını takip etti. Gıda mühendisliği okumanın avantajı ile Beslenmedeki yaklaşımı sağlıklı ve doğru gıdaların, doğru şekilde kombine edilmesi üzerinde durdu . Mümkün olan en yüksek oranda, “topraktan gelen doğal gıdalarla” beslenme modelini, danışanları için uygulanabilir hale getirerek beslenme planları hazırladı.

Günümüzde Uygulanan Diyetler - 2
Günümüzde Uygulanan Diyetler - 3

Hali hazırda Türkiye’de tek olan hem danışmanlık hem de doğru gıdaların bulunduğu bir işletmenin başında çalışmalarını sürdürmektedir. Sporcu Beslenmesi, kilo alma, kilo verme, kilo koruma, hastalıklarda beslenme, mikrobiyata, fonksiyonel beslenme, fitoterapi ve aromaterapi alanlarında online ve yüz yüze danışmanlık hizmeti vermektedir.

Tags:

Share:

Yorumlar (03)

  • Diyet & Aktar Bayan Danışan Yorumu

    Gülay Saydam

    Diyet & Aktar

    Hocam size minnettarım; yıllardır yapamadığımı sizin sayenizde sizinle başarıyorum; çok mutluyum; değişimimden özgüvenim yerine geldi ve en önemlisi sağlık; artık kabızlık yaşamıyorum. Beslenme alışkanlığım değişti sayenizde. Çok teşekkür ederim size.

    Diyet
    • Diyet & Aktar Bayan Danışan Yorumu

      Betül Calatlı

      Diyet & Aktar

      Sağlıklı kilo vermek, özellikle de benim gibi surekli diyet içinde olan bir diyabetli için çok kolay degil. Desteginize, inancınıza ve ilminize teşekkürler. Aç kalmadan ilk defa bu kadar çok kilo veriyorum. Benım için mucizevi oldu.

      Diyet
  • Diyet & Aktar Bayan Danışan Yorumu

    Esra Pelit

    Diyet & Aktar

    Gizli kaçamaklara rağmen, diyabetli, hipotroidli, huysuz - "benim canım lahmacun istiyor kaç tane yiyebilirim" diye sıkıştıran - bana rağmen kilo verip özgüvenime verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederim. Öğrettiğiniz doğru beslenme düzeniyle hayatıma devam edeceğim. Siz iyi ki varsınız.

    Diyet
Shape Shape
DİYET - AKTAR MAĞAZA

Şimdi mağazamızı ziyaret ederek
alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz.

  • Diyet - Aktar - Mağaza
WhatsappDestek